The happy hippie


Het moge duidelijk zijn, het thema van dit blog is happy, ofwel blijheid. Dingen om blij van te worden. Waardoor je vlinders in je buik voelt, of misschien wel een hele dierentuin door je buik rondstampt. Of je voelt bij een gedachte aan iets fijns dat je hart een sprongetje maakt. Allemaal tekenen dat je blij, ofwel happy bent. Je zit goed in je vel.

Blij zijn, blijheid, linken we vaak aan positiviteit: aan positieve gedachten. Maar wist je dat er op een dag eigenlijk minder positieve gedachten dan negatieve gedachten gedacht worden? Professor Timothy Brown heeft hier onderzoek naar gedaan. Het schijnt dus dat wij wel 60.000 gedachten per dag hebben! Daarvan is 90% van deze gedachten hetzelfde als je de dag ervoor gedacht hebt, dus een soort herhaling. Maar wat het meest opvallend is, is dat 80% van deze gedachten negatief is. Ik hoor je nu vragen: waarom lopen wij dan niet allemaal als depressieve zombies rond? Nou, deze meneer Brown heeft dus ontdekt dat positieve gedachten sterker zijn dan de negatieve gedachten.

Tenminste, als we gezond en in balans zijn. Op het moment dat we niet lekker in ons vel zitten, dus niet blij zijn, dan nemen de negatieve gedachten de overhand. Dan heb je die bekende offday, een baaldag. Zo’n dag dat je het liefst onder de dekens verstopt blijft, of juist een kilo chocolade naar binnen werkt om je beter te voelen. Over chocolade kan ik je ook nog heel wat vertellen, maar dat doe ik in een aparte blog. Een keer een baaldag hebben is natuurlijk niet erg. Het lijkt wel alsof we die nodig hebben om erna te kunnen zeggen: kom op en nu weer door. Dan nemen de positieve gedachten weer de overhand en kun je door.

Het is anders als je dag na dag een baaldag hebt. Dan krijgen negatieve gedachten steeds meer de overhand en is er een kans dat je depressief raakt. Dit betekent trouwens niet dat je dan geen positieve gedachten meer hebt, maar je hebt er niet genoeg om sterker te zijn dan de negatieve gedachten. Door dan te gaan trainen in positieve gedachten, kun je deze weer laten overheersen. Dat is dan ook het moment dat je weer minder baaldagen zult ervaren.

Dit trainen van positieve gedachten kan op meerdere manieren:

1. Zo kun je een dagboek bijhouden, waarbij je iedere dag minimaal een positief ding opschrijft van die dag. Dit kun je doen door zelf een schrift te kopen en daar iedere dag aan het eind van de dag, voordat je naar bed gaat, minimaal een positief aspect van die dag opschrijven. Binnenkort verschijnt hierover een werkboek dat ik zelf samengesteld heb

2. Je kunt gaan mediteren. Dit kan door filmpjes op te zoeken op youtube. Dit is bijvoorbeeld een ontzettend fijne geleide meditatie: 

3. Je kunt een eigen happy place creëren. Hoe je dit doet, leg ik in het volgende blog uit

Voor dit onderwerp heb ik uiteraard een spotify lijstje gemaakt.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: