The zen hippie


Je wordt er bijna mee doodgegooid: meditaties, yogalessen, alles om maar zen te raken. We leven in een drukke maatschappij, waar presteren en laten zien dat je het goed hebt, belangrijk is. Echter, zo nieuw is het laten zien dat je het goed hebt niet. In de Middeleeuwen al bepoederden de edelen hun gezicht om er maar zo wit mogelijk uit te zien. Want hoe witter je was, hoe beter je het voor elkaar had. Dan hoefde je niet buiten op het land te werken als een arme boer. En in de Baroktijd werd een flinke ronde buik gezien als een teken van welvaart.  Maar wij weten inmiddels ook wel: een witte huid betekent niet direct dat je gezond bent en een dikke ronde buik (vooral dat buikvet) wordt zelfs als een gevaar voor de persoonlijke gezondheid beschouwd.

portret van Marie Antoinette, 1775

Wat ik wil zeggen, iedere periode is er wel iets nieuws dat hip, trending en interessant is. Dit geeft onbewust druk mee. Let er gedurende de dag maar eens op hoe vaak je wel niet zegt: ‘Ik moet nog dit, of ik moet nog dat.’ Als je dat aan het eind van de dag terugkijkt, dan moet je echt heel veel van jezelf. Want jij vindt dat je vanavond nog moet hardlopen, jij vindt dat je komend weekenden naar drie verjaardagen moet. Het is goed om af en toe eens stil te staan bij wat je echt wil en waarvan je denkt dat je het wil maar je dat eigenlijk doet, omdat het van je verwacht wordt. Hier kan ik nog veel meer over schrijven, maar dat bewaar ik voor een andere blog. Wat ik dus bedoel, is dat we ons een druk leven op leggen en de behoefte aan rust daardoor groter wordt. De maatschappij springt hier slim op in door de eerdergenoemde yoga, meditatie en tegenwoordig zelfs etherische oliën te hypen. Alles om maar de spanning los te laten en weer zen te worden.

Het woord zen heb ik heel lang niet in de mond genomen. Ik vond en ,eerlijk gezegd, vind het een woord dat teveel gebruikt wordt en teveel gehyped wordt. Als je me een beetje kent, weet je dat ik hier allergisch voor ben. Maar, ik ben er wel van overtuigd dat tijd voor jezelf nemen, ruimte nemen om even goed te voelen hoe het met je lichaam, maar ook met je geest gaat, belangrijk voor jezelf is. Even rustig zitten, voeten op de grond, ogen dicht en tijd voor jezelf nemen. Als je dan rustig op je ademhaling focust en de rest even laat voor wat het is, dan ben je al aan het mediteren.

Foto door Pixabay op Pexels.com

Het woord meditatie is afgeleid van het Latijnse woord meditatio, dat weer is afgeleid van het werkwoord meditari, dat nadenken betekent. Mediteren wordt op verschillende manieren en in verschillende geloven en culturen toegepast. Zo wordt in het Christendom het mediteren als contemplatie toegepast. Dan beschouw je een tekst uit de bijbel of een verhaal van Jezus. Hiermee neem je het verhaal tot je en krijgt het verhaal betekenis. Zoals bijvoorbeeld het lijdensverhaal van Jezus. Je denkt dus behoorlijk diep na over de gelezen tekst en trekt hier zelf ook lering uit. Zo heeft profeet Mohammed in 610 nChr. tijdens een meditatie een boodschap van Engel Gebariel gekregen met een boodschap over de schepper.

In het oosten, zoals in het boeddhisme, daar is het mediteren voornamelijk eerst door Boeddha himself beoefend om verlichting te vinden. Het verhaal gaat dat hij hiervoor 49 dagen gemediteerd heeft. En zo zijn er nog meer verhalen over het ontstaan van mediteren. Maar goed, het belangrijkste is, dat je door middel van mediteren rust in je hoofd creëert. Want als je eenmaal wat meer rust in je hoofd hebt, komt er ook meer ruimte vrij voor creativiteit, of krijg je toch de ruimte in je hoofd om die droom die al echt een hele tijd op de achtergrond aan je vreet, om die toch maar eens werkelijkheid te laten worden.

Er zijn ontzettend veel manieren waarop meditatie te beoefenen is. Zo kun je ervoor kiezen om gewoon een rustige plek op te zoeken, je telefoon op een zachte wekker te zetten en dan vijftien minuten lang rustig focussen op je ademhaling. Gedachten die dan komen, mag je aandacht aan geven, vriendelijk naar zijn, maar daarna ook weer afscheid van nemen en terug gaan naar je ademhaling. Deze vorm van meditatie helpt je vriendelijker te zijn naar je zelf. Het komt wel eens voor dat je een heel onrustige meditatie hebt, maar ook dat is prima. Dan is het op dat moment geen goed moment om te mediteren. En ook dat mag. Wel een tip, als je dit wil doen: zet een wekker of heel zacht, of leg de telefoon ver van je weg. Want als de wekker af gaat als jij heerlijk diep ontspannen bent, dan schrik je je dood als dat kreng keihard naast je af gaat.

Foto door Karolina Grabowska op Pexels.com

Een andere manier van mediteren is om rustig op bed te gaan liggen en je ogen te sluiten. Terwijl je rustig ligt, met je handen op je buik, zorg je ervan dat je je bewust ben dat je rustig op je bed ligt. Je gaat met je aandacht naar je tenen en geeft die met jouw aandacht de opdracht om te ontspannen. Dan je voeten, onderbenen en zo verder naar boven. Je weet dat een lichaamsdeel ontspannen is, als je het gevoel hebt dat het door je bed heen kan zakken. Als je eenmaal bij het laatste lichaamsdeel aangekomen bent, je hoofd, dan heb je als het goed is je hele lichaam ontspannen. Dan kun je in je lichaam rustig na gaan waar nog spanning zit. Als je bijvoorbeeld merkt in je knie dat daar nog spanning zit, probeer je te ontdekken waarom er spanning zit en probeer je het alsnog te ontspannen. Niet gefrustreerd raken als het niet lukt. Dan is het een teken dat je er, als je weer je ogen open hebt, er iets mee moet. Wat datgene is, kun je het beste op het moment dat je toch ontspannen bent, vanuit je gevoel proberen te voelen. Dus niet na gaan denken, want dan neemt je hoofd het over! Probeer hierin echt met je gevoel te werken,  dat zit namelijk juist.

De manieren waarop je kunt mediteren zijn eindeloos. Ik ga ze hier niet allemaal bespreken, omdat het dan te onoverzichtelijk wordt. Wat ik wel nog kan aanraden, zijn begeleide meditaties op youtube. Je kunt daar zelf zoeken naar een prettige geleide meditatie, maar deze kan ik zelf aanraden: https://youtu.be/epynqxWYXLQ

Naast mediteren zijn er veel meer manieren om weer even rust bij jezelf te vinden. Als ik zelf in een hectische periode zit, zoek ik de sauna op. Ik neem me dan een tijdschrift mee en wissel dan het saunabezoek of een opgieting af met lekker op een bedje liggen lezen of zelfs even slapen. Ik ga vaak in de avond naar de sauna. Dan is het relatief rustig en ga je een beetje rozig thuis lekker naar bed.

Dus is mediteren niks voor jou, zoek dan eens bij jezelf waar je rustig en kalm van wordt. Je kunt net als ik de sauna op zoeken, maar wandelen, muziek maken, vissen, dansen, fietsen, een kruiswoordpuzzel maken… Het zijn allemaal activiteiten waarbij je even niet denkt aan wat je nog moet, maar waar je gewoon even bezig bent en die hersens even slechts een taak geeft.

Bijgevoegde spotifylijst kan je helpen om in een rustigere stand te komen. Enjoy!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: